Tips voor veilige fietsverlichting

Met de combinatie van de kortere en donkere dagen met het regenachtige weer, kan je maar beter goed zichtbaar zijn op straat met je fiets om veilig op je bestemming te geraken. Zorg er dus zeker voor dat je fietsverlichting goed werkt. Toch rijden er nog altijd veel rond zonder lichten of met slecht werkende fietsverlichting. Wat de wetgeving zegt, kon je hier al lezen, maar wij zetten nu de belangrijkste tips over fietsverlichting op een rijtje.

Monteer de lichten goed
Als je goede fietsverlichting gekocht hebt, moet je die ook goed monteren. Als je kiest voor vaste verlichting, dan moet je die stevig vastmaken aan de voor- en achterkant van de fiets zodat ze recht vooruit of recht achteruit schijnen.

Maak je lichten regelmatig schoon
Zonder lichten rijden is geen optie, maar met vuile lichten rijden al zeker niet. Maak ze dus regelmatig eens schoon. Dat kan met een onderhoudsmiddel.

Controleer je lichten regelmatig
Check ook af en toe eens je fietsverlichting want soms kan een lichtje uitvallen voordat je het door hebt. Schaf je dan zo snel mogelijk nieuwe verlichting aan. B

Stem je verlichting af op de omgeving
Fietsverlichting heeft 2 functies: jezelf goed zichtbaar maken voor je omgeving enerzijds en anderzijds de weg goed verlichten. Het is dus ideaal om te kiezen voor een voorlicht met een krachtige lichtintensiteit van minstens 10 Lux zodat de weg goed verlicht is. Om jezelf goed zichtbaar te maken voor andere weggebruikers, dan is 4 Lux zeker voldoende.

Neem reservelichtjes mee
Je kan maar beter goed voorbereid zijn als je de baan op gaat. Neem dus altijd reservelichtjes mee als je de baan op gaat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*