Tacx trainingsschema voor rollen

Met de kortere en koude dagen in het vooruitzicht is buiten fietsen al veel minder aantrekkelijk voor wielrenners. Wil je toch ook tijdens de winter in conditie blijven zonder de kou te moeten trotseren? Dan zijn rollen de oplossing voor jou. Hoe begin je daar nu juist aan? Dankzij de juiste training en het juiste toestel rijd je vlot de winter door. Wij lijsten hier een handig Tacx trainingsschema voor rollen op.

Het wielerseizoen op de weg loopt op zijn einde. Kies jij ervoor om de koude en de regen te trotseren of verkies je eerder de warme zetel na een lange werkdag? Dat dilemma zal ons de komende winter nog wel vaker bezighouden. Schaf je een indoor trainer van Tacx aan en combineer gewoon het beste van twee werelden. Een trainingsschema hoef je ook niet meer op te stellen, dat doen wij hieronder voor jou.

Voor de training

Ook al trek je de baan niet op, voor een training op de rollen ben je beter ook goed voorzien. De kamer waarin je zal fietsen moet het best goed verlucht zijn, want binnen zweet je veel meer. Daarvoor kan je eventueel een ventilator gebruiken. Drink voldoende water en ga na de training eventueel voor een sportdrank om je suikers aan te vullen. Gebruik een handdoek en een vloermatje om de vloer te beschermen. Kies tenslotte voor je goedkoopste banden of ga voor de aangepaste banden van Tacx voor indoor trainers. En dankzij een aangepaste snelspanner van Tacx kan je het achterwiel eenvoudig in de trainer monteren.

tacx-rollen

Opwarming

Loop niet te hard van stapel en ga voor een rustige opbouw waarbij je vooral aan de souplesse werkt. Een halfuur zonder weerstand en aan een hoog omwentelingsritme is voldoende. Deze training is ook ideaal als recuperatie voor wie een wedstrijd gereden heeft de dag ervoor.

Krachttraining

Na de opwarming kan het echte werk beginnen. Kies voor een krachttraining waarbij je fietst met een hoge weerstand en een lage trapfrequentie. Ben je een recreatieve fietser? Start dan met twee blokken van 3 minuten met een trapfrequentie van 50 à 60. Overdaad schaadt wel degelijk want zo’n training kan al snel de pezen en gewrichten belasten. Ben je al goed getraind? Dan kan je gerust opbouwen tot 8 blokken van 3 minuten. Verhoog nadien tot 6 blokken van 4 minuten met telkens 3 minuten herstel ertussen. Hier moet je echter opletten dat je hartslag niet te hoog oploopt. Op deze manier kan je twee keer in de week aan krachttraining doen.

Klimtraining

Het Tacx trainingsschema voorziet ook een klimtraining die gesimuleerd wordt door de rollen. Ze is echter enkel aan te raden voor de getrainde wielrenners. De hartslagwaarden zullen hier namelijk hoger liggen dan 80% van de maximale hartslag. Hoe ga je te werk? Warm 15 minuten op en fiets 10 minuten aan een trapfrequentie van 80 tot 90 fietsomwentelingen en herhaal dat drie keer. Tussen deze blokken is het aangeraden om 5 minuten los te trappen. Eindig met een cooling-down van 15 minuten.

Geplaatst in Tips en tricks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*